Het paleis van Daendels (2)

Om precies te zijn in 1828 werd het paleis door een andere legerofficier afgebouwd in opdracht van de Gouverneur Generaal du Bus de Gisignies. Gold vóór die tijd, voor het hoofdgebouw, volgens een Bataviase dichter:
Verlaten ligt het thans en vuil
En in de voorzaal mijmert d’uil…
Vanaf 1828 kwamen de gouvernementsburelen die nog in een oud landhuis gehuisvest waren naar het nieuwe paleis. Achter het gebouw kwam een tuin, de Tuin Du Bus. Maar dat werd niets. De planten wilden er niet groeien en de Batavianen wilden er niet wandelen.
En voor het gebouw kwam een gedenkzuil, met een “spelend kardoesje”, die de Nederlandse Leeuw moest voorstellen, maar in de wandeling al snel de “Poedel van Coen” werd genoemd. Het plein ging toen meteen Waterlooplein heten. In 1848 verhuisde het Hooggerechtshof uit het paleis naar een nieuw onderkomen, links ervan. Tussen de bomen zijn de zuilen net zichtbaar. In 1869, bij het 250 jarig bestaan van Batavia, werd er ook een nieuw standbeeld opgericht voor de stichter, J.P.Coen. De feestelijkheden vielen echter volledig in het water, want het sterke gerucht ging, dat de Indonesiërs een revolutie zouden ontketenen. Er kwam, buiten het leger dat groots was uitgerukt, niemand opdagen.

paleis_van_daendels_03

 

paleis_van_daendels_04